Home   |   Traditie   |   Energie   |   Behandeling   |   Therapeut   |   Voor wie   |   Links   |   Natuursite

Reiki energieReiki is energie. Maar wat betekent dat precies? Energie is een moeilijk te grijpen woord. Ik zie het zelf voor me als een mooie, witte lichtstraal die door de kruin van je hoofd je lichaam doorstroomt, door je voeten de grond in. Deze straal heb je nodig om gezond te zijn. Want elk mens (en dier, plant, mineraal) heeft een energielichaam.

Het energielichaam (ook bekend als aura) omvat het gewone lichaam. Deze twee lichamen hebben een ingewikkelde samenhang. Ze beinvloeden elkaar. De manier waarop je de wereld ziet, wat je meemaakt en voelt heeft invloed op hoe de energie door het energielichaam stroomt. En hoe de energie stroomt, b.v. een krachtige stroom of een matige stroom, beinvloedt weer hoe je je emotioneel voelt of lichamelijk voelt. Ik zal een voorbeeld geven.

Iemand is op straat mishandeld. Natuurlijk doet zijn lichaam pijn. Maar geestelijk is die persoon ook "geraakt". Hij is bang dat het weer gebeurt, krimpt in elkaar bij vreemde geluiden op straat, en blijft liever binnen. Hierdoor beinvloedt hij de energiestroom. De angst die hij voelt zorgt voor blokkades. Dat kan b.v. hoofdpijn veroorzaken, of pijn in zijn nek of schouders. Als hij zich geestelijk beter gaat voelen, verdwijnen ook de blokkades en de pijn. Hieruit blijkt dat geestelijke problemen, lichamelijke gevolgen kunnen hebben. Dit kan ook heel onbewust gebeuren, dus dat de persoon zelf niet direct het verband ziet. Het kan ook zijn dat emotionele reacties zo diep inwerken dat het een blokkade in je denken veroorzaakt. Hierdoor blijf je in kringetjes denken, en kun je moeilijk gedachtepatronen doorbreken. B.v. ik ben niet goed genoeg. Of de mishandelde persoon denkt dat de kans heel groot is dat hij nogmaals aangevallen zal worden.


Een ander aspect van het energielichaam zijn de chakra's. De chakra's zijn een soort draaikolken van energie. Zij zijn de sluizen tussen het gewone lichaam en het energie lichaam. Ze geven dus signalen door uit de energie naar het lichaam, en uit het lichaam naar de energie. Dit is de plek waar Reiki makkelijk gegeven kan worden. Er zijn zeven grote chakra's en een groot aantal kleine. Er is nog veel over chakra's te vertellen, maar daar geef ik later meer informatie over. Door in het energielichaam, en zeker door in de chakra's Reiki te geven, gaat er extra energie naar plaatsen waar dat nodig is, of wordt een heftige stroom energie gekalmeerd. Reiki beinvloedt de stroom op een positieve manier.

Het energielichaam wordt gevoed door een energiekanaal. Dit kanaal komt binnen in de kruin (puntje van je hoofd) en loopt door naar de voeten, waar het de grond in gaat. Uit de aarde komt ook energie. Dit loopt de omgekeerde weg naar boven. Op die manier staat de mens in contact met de kosmos (ik zie dat voor me als het energieveld van de ruimte) en de aarde. Alle mensen hebben dit kanaal en daarmee kunnen zij zichzelf extra kracht geven. Dit is wat Reiki is. Maar de meeste mensen sluiten zich af van de energie, voornamelijk doordat opgroeiende personen tegenwoordig (de laatste paar honderd jaar) worden opgevoed met het idee dat alleen die dingen bestaan die men kan zien. Energie, aura's, het onstoffelijke is niet iets waar de westerse mens bekend mee is. Nu is Reiki naar het Westen gekomen en kunnen we weer in contact
komen met onze energie.

Last modified: Sunday, 23-Oct-2005 12:23:39 CEST
© 2002, M. Sprenger