Home   |   Traditie   |   Energie   |   Behandeling   |   Therapeut   |   Voor wie   |   Links   |   Natuursite

Reiki voor kinderen

Kinderen kunnen goed behandeld worden met Reiki, zelfs heel jonge kinderen. De geest van kinderen is nog open voor de wonderen van het leven, en dus ook voor de mogelijkheid dat iemand hen beter kan maken door hen energie te geven. Kinderen denken nog niet rationeel zoals volwassenen dat doen. Voor hen is alles mogelijk, en ze zullen nog niet met hun verstand die wonderen proberen te ontkrachten.

Een behandeling bij een volwassene duurt al gauw een uur, maar kinderen hebben kleinere lichamen en nemen de energie sneller op, dus is de behandeling voor hen veel korter. Ik gebruik de volgende indeling:
 • Kinderen tot 8 jaar kunnen binneneen half uur behandeld worden.
 • Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben genoeg aan een kwartier.
 • Baby's kunnen in minder dan een kwartier behandeld worden.

 • De behandeling van een kind bestaat uit enkele delen:
  1. Een intakegesprek. Tijdens dit gesprek proberen we duidelijk te krijgen wat het probleem precies is. Dit kan lichamelijk of geestelijk zijn, binnen het gezin spelen of er buiten. Als het kind ouder dan zes of zeven jaar is, hoor ik ook graag van het kind zelf hoe het over de problemen denkt.
  2. De behandeling zelf. Na de intake begint de eerste Reiki behandeling voor het kind. Deze duurt dus niet zo heel lang. Hoe de behandeling gaat vertel ik later op deze pagina.
  3. Daarna is het mogelijk een gesprek te voeren over hoe het kind de behandeling ervaren heeft, wat het voelde en wat het maar wil vertellen. Ook is het mogelijk dat ik met de ouders bespreek wat er in het gezin speelt. Een ziekte of gedragsprobleem heeft invloed op het hele gezin, dus kan het opluchten daarover te praten met een onafhankelijk persoon. Misschien kan duidelijk worden hoe het probleem ontstaan is en wat voor mogelijkheden er, naast Reiki zijn, om te zorgen dat het probleem niet meer terug komt. Ook kan ik tips geven voor het omgaan met het probleem of de klacht, voor het kind of de ouder. Ik heb ook heel wat kennis over andere alternatieve behandelmethodes en boeken daarover.

  De behandeling voor een kind gaat soms op een iets andere manier dan bij een volwassene. Natuurlijk is het lichaam van een baby al zoveel kleiner dat de behandeling korter duurt. Daardoor kan een Reiki therapeut niet alle chakra's en andere punten langs gaan, zoals die normaal gedaan worden (er zijn ongeveer 20 punten die bij een volwassene aan bod komen). Daarnaast wil een klein kind misschien helemaal niet stil zitten. Ook daardoor is de aanpak van een behandeling anders.

  Baby's of dreumesen kunnen bij moeder of vader op schoot blijven zitten, of anders op schoot gaan bij de therapeut. Zelf geef ik de voorkeur aan dit laatste, omdat de behandeling dan intensiever is. De handen kunnen eerst op het hoofje, daarna op de buik gelegd worden. Vaak ontspannen kinderen dan heel snel. Baby's vallen vaak in slaap.
  Oudere kinderen kunnen op de behandeltafel liggen of zitten. Een kind kan ook spelen met speelgoed dat ik in huis heb, zodat het kind afgeleid is en minder angstig is. Een knuffel meenemen dat het kind van thuis kent is altijd een goed idee! Op die manier is een kind het snelst op zijn gemak.

  Op de pagina Voor Wie is Reiki bedoeld? staat een lijstje voor welke klachten Reiki helpen kan. Dit lijstje kan nog eindeloos uitgebreid worden.Voor alle geestelijke klachten kan Reiki steun bieden. Ik heb vaak gehoord over kinderen die niet lekker in hun vel zitten, overgevoelig zijn voor indrukken en misschien zelfs paranormaal begaafd zijn. Nare dromen, teruggetrokken gedrag, druk zijn, moeilijk met anderen omgaan, het zijn allemaal geestelijke (spirituele) problemen. Het kind zoekt zijn weg in een ingewikkelde, drukke wereld waarin mensen langs elkaar heen leven en eigenlijk te weinig aandacht hebben voor het individuele kind. Op zijn weg om uit te zoeken hoe het kind zelf wil zijn (in plaats van wat de maatschappij wil dat het kind wordt), kan Reiki steun bieden, helpen. Reiki zorgt er namelijk voor dat een mens, een kind, met zijn voeten op de grond komt te staan, en dus zichzelf zekerder voelt, en dat duidelijker wordt wat men zelf wil. Het gevoel spreekt duidelijker, angst gaat naar de achtergrond, en het kind voelt zich meer in staat om te gaan met wie hij is en wat hij kan. Het kind zal dus beter leren omgaan met gevoeligheid, beter weten wat het wil en hoe het met zijn eigen ik om kan gaan. Vandaar Reiki, ook voor kinderen.

  Zelf werk ik heel graag met kinderen, van baby tot puber. Kinderen zijn zo optimistisch, zo enthousiast, zo vol energie en staan heel open. Daarom is het fijn met ze te werken. Kinderen stralen van nieuwsgierigheid en liefde voor het leven. Ik voel altijd een diepe connectie met kinderen, alsof mijn eigen ziel ook opleeft als ik in de buurt van een kind ben. Een andere reden om met kinderen te werken is, dat zij in hun onschuld het verdienen om hulp te krijgen bij de problemen die ze in hun leven ontmoeten. En hoe eerder in het leven een probleem wordt aangepakt, hoe beter.

  Last modified: Sunday, 23-Oct-2005 12:23:39 CEST
  © 2002, M. Sprenger